Az évenkénti védőoltást, ha csak egy mód van rá, érdemes beadatni, mert ezzel az állatot rengeteg felesleges szenvedéstől, vagy akár a korai elhullástól, magunkat pedig sok aggódástól és egy-egy betegség kikezeltetésével járó kellemetlenségektől kímélhetjük meg (ráadásul egy-egy kezelés anyagi vonzatai elérhetik, vagy akár meg is haladhatják több évi megelőző védőoltás árát).

 
Macskák esetében az oltási program legkorábban 8-9 hetes korban kezdhető meg.
Elsődlegesen illetve minimálisan javallott egy kombinált vakcina (pl. tricat = herpesvírus, calicivírus, panleucopenia ellen). Az első oltást 3-4 hetes időközzel meg kell ismételni (u.n. emlékeztető oltás), majd ezt követően évente egyszer elegendő újra beadatni.
 
Főleg kijárós vagy kinti cicáknál ajánlott még egy leukózis elleni vakcina adása is (pl. leukocell). Ezt lehet külön (a fenti kombinált oltásokhoz képest kicsit elcsúsztatva, pl.: tricat oltás 8 hetes korban, leukocell oltás 10 hetes korban, tricat oltás ismétlése 12 hetes korban, leukocell oltás ismétlése 14 hetes korban.), vagy lehet egyben (pl. purevax vakcina), de ez utóbbit legkorábban csak 12 hetes korban kaphatja (természetesen ennél is szükséges az emlékeztető oltás 3-4 hetes időközzel, majd később az évenkénti ismétlés).
 
A veszettség elleni védőoltásról:
A macska csak veszett állat marrása útján kaphatja el a betegséget (kizárólag lakásban tartott macskák esetében tehát pl. a legkevésbé fontos). Magyarországon nem jellezmő a veszett állatok előfordulása, DE ettől eltekintve fontos közegészségügyi jelentőssége van ezen oltásnak, amikor macska embert mar. 
 
A FIP elleni vakcináról: 
A FIP ellen egy szembe illetve orrba cseppenthető vakcina létezik, melynek hatékonysága és így jelentőssége komoly vita tárgyát képezi mind mai napig az állatorvosok körében. (A FIP vírus az enteriális koronavírus mutációjával alakul ki. Az enteriális coronavírus igen elterjedt, a mutáció azonban a fertőzött macskák "mindössze" kb. 5%-ánál jön létre és kérdéses, hogy kinél mutálódik és kinél nem.)
 
A macska AIDS elleni vakcina is alakul már külföldön, de jelenleg még nem elérhető.
 
Fentieken kívül esetenként egyéb oltások is javasolhatók (pl. bőrgomba elleni, mely nem csupán a megelőzést szolgálhatja, hanem a már kialakult bőrgombás betegségek gyógyítását is előlendítheti).
 
Amennyiben valaki oltatlan cicát vesz magához, úgy az állat korától függetlenül érdemes megkezdeni az oltási programot, mely program tartalmával és ütemezésével kapcsolatban a tartási körülmények ismeretében az állatorvos tud érdemi javaslatokat tenni.