Az életkornak megfelelő, egészséges és helyes táplálás nagyon fontos a cicák optimális fejlődéséhez, a jó életminőséghez, a hosszú élettartamhoz és természetesen a betegségek megelőzéséhez.

 
Az egészséges táplálás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legdrágább prémium minőségű tápokat kell megvennünk (ezt sokan nem engedhetik meg maguknak), azt azonban mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy mi az, amit a macska nem fogyaszthat, és mi az, amire a szervezetének feltétlenül szüksége van.
 
Az alábbi táblázatban a nedves és a száraz táp együttes adagolására vonatkozó adatok szerepelnek, azonban a mennyiségek hozzávetőlegesek. Eltérő tápok és eltérő életmódok (pl. benti / kinti tartás) esetén tehát más-más mennyiségek lehetnek a javasoltak. Érdemes mindig megnézni és alapul venni az adott tápok csomagolásán feltüntetett értékeket.
 
 
nedves táp/nap
+ száraz táp/nap
3 hónapos korig
100gr
30gr
3-5 hónapos kor között
200gr
25gr
5-10 hónapos kor között
200-250gr
25-30gr
10 hónapos kortól
200gr
25gr
 
Amint az a fenti adatokból is látszik, a kölykök a fejlődésük bizonyos szakaszában többet fogyasztanak, mint a felnőtt macskák, ami létfontosságú szerveik egészséges kifejlődéséhez szükséges is. Az ajánlottnál kevesebb mennyiség etetése komoly visszamaradásokat, és akár egész életére kiható egészségkárosodásokat okozhat.
 
A kölyköknek (10-12 hónapos korig) célszerű junior eledeleket adni, mivel ezek összetétele egészen más, mint a felnőtt tápoké. Míg az előbbiek tartalmazzák a számukra szükséges mennyiségben mindazokat a vitaminokat, ásványi-anyagokat és nyomelemeket, melyek a fejlődésükhöz kellenek, addig az utóbbiak nem fedezik az energiaszükségletet, melyre gyorsan fejlődő szervezetüknek szüksége van.
 
A száraztáp rágcsálása jótékonyan befolyásolja a fogazat és a szájüreg egészségesen tartását (pl. fogkő képződés megelőzése), fontos azonban mellette a bőséges folyadék bevitel, mivel e nélkül veseproblémák kialakulásához vezethet.
 
Fontosak a tisztálkodás során gyomorba kerülő szőrzet emésztéséhez, eltávozásához szükséges étrend-kiegészítők. Kaphatók szőrlabda képződést megelőző vitaminok és paszták. Érdemes ezeket a termékeken feltüntetett mennyiségben adagolnunk, illetve lakásban tartott cicák esetén ide sorolható a cicafű is. (Szoba-cicánknak biztosítsunk friss cicafűvet. Állateledel boltokban készen vagy félkészen kapható, illetve búzát ültetve házilag is elkészíthető.)
Ha az emésztőrendszerben szőrlabda alakul ki, állatorvosi segítséget kell kérni. Mind a cica mind pedig a gazdi számára kényelmesebb megelőzni a bajt, mint a már kialakult problémával megküzdeni.
 
Alkalmanként adhatunk cicánknak egy kis kefírt, joghurtot, tejfölt, illetve megkínálhatjuk némi pároltzöldséggel, de ez utóbbi esetén kerüljük a puffasztóakat.
 
Mindig álljon cicánk rendelkezésére bőséges mennyiségű, tiszta ivóvíz!
 
Érdemes odafigyelni, hogy a leadott víz és étel
-         ne legyen hideg (meghűlést okozhat),
-         ne legyen túl meleg (szájüregi problémát okozhat, illetve meghánytathatja az állatot).
 
A cica tálkáit minden nap tisztítsuk meg és ne közvetlenül a cica toalettje mellé helyezzük el őket.
 
És amit NE adjunk a cicáknak:
 
- fűszeres, sós ételeket (pl. emberi fogyasztásra szánt felvágottakat, húskonzerveket),
- tehéntejet, mivel a legtöbb cica (különösen a kölyökmacskák) nem tudja feldolgozni a tejcukrot és így a tej hasmenéshez és a bélflóra felborulásához vezet,
- édességet, mivel a cukor tönkreteszi a fogakat, a magas szénhidrát tartalom pedig elhízáshoz vezet (melyek további egészségügyi problémákat okozhatnak).
 
SOHA NE adjunk cicáknak
nyers húsokat - számos komoly fertőzést vihetnek be a szervezetbe,
tojásfehérjét - nem képesek megemészteni,
csontot és halszálkát - megakadhatnak a belekben, vagy kiszúrhatják azt,
gombát - sokkot, vagy akár halálos toxikózist is okozhat,
kelt-tészta félét – akár olyan mértékű puffadást is okozhat, mely megrepeszti a gyomrot.