A közterületeken szaporodó macskák több szempontból is problémát jelentenek. A születő kölykök egy jelentős része súlyos szenvedések közt pusztul el (ami lelki fájdalmat és bánatot okoz az őket szerető és etető állatbarátoknak), az életben maradók által pedig folyamatosan növekszik kolóniák létszáma, így egyre több, az állatokat kevésbé szerető ember köreit zavarva.
 
Sokan a területet használók közül a kiirtást választják, azonban ez túl azon, hogy embertelen, nem jelent végleges megoldást, ugyanis a felszabadult élő- és vadász-területet idővel újabb macskák foglalják el...
 
Mások a macskák áttelepítése mellett döntenek, ami sokkal humánusabb megoldás, de bizonyos szempontból szintén nem ideális, hiszen a territóriumot ez esetben is újabb kolónia fogja „birtokba venni”.
 
A terület használói számára a problémát többnyire a nagyszámú, nem-kívánt szaporulat, a területen élő macskák számának korlátlan növekedése jelenti, tehát ennek kell elejét venni.
 
Nyugati országokban már bevált a befogás - ivartalanítás - visszatelepítés módszere. Az állatokat befogás után ivartalaníttatják, parazita-mentesítik, majd lábadozást követően az eredeti élőhelyükre visszatelepítik (a módszer alkalmazásához többnyire szükség van a kolóniát pártfogoló emberek közreműködésére, valamint a terület fenntartásában illetékes, és/vagy az azt használó személyek beleegyezésére).
 
 
Az ivartalanítással elkerülhető a nem kívánt szaporulatok létrejötte, ráadásul megszűnnek a párzási időszakban gyakori, éjjeli "macskazenék", a kandúrok nem „jelölgetnek”, stb.
 
Ha a kolónia tagjai enni is kapnak, és nem zargatják őket, akkor megmaradnak a területükön és megvédik azt, tehát nem engednek betelepülni új, szaporulatképes macskákat.
 
 
Fentiek alapján tehát elmondható, hogy mind a terület használói, mind pedig a macskák egyaránt „jól járnak”.
 
 
Itt jegyeznénk még meg, hogy az állatokat etető személyeknek érdemes különös hangsúlyt fektetni az etető és alvó helyek tisztán tartására, mert sok esetben az etetés kapcsán kialakuló körülmények zavarják pl. a környék lakóit.
 
Ne hagyjunk magunk után ételmaradékot (legfeljebb némi száraz eledelt), mert a keletkező szagok, a maradékra érkező legyek, stb. zavaróak lehetnek. Ha többnyire és nagyjából azonos időpontokban megyünk etetni, akkor azt az állatok megszokják, az etetésre időben érkeznek. Ha megvárjuk, amíg jóllaknak, nem szükséges élelmet ott hagynunk, sőt, nem ajánlott, mert ha a terület több macskát képes élelemmel ellátni, akkor érkezni is fognak újabb cicák… Csak friss ivóvizet hagyjunk az állatoknak, az el nem fogyasztott húst, konzervet gyűjtsük zacskóba és vigyük el zárt kukába, a használt tálakat mossuk el, stb.
 
A fekhelyként használt dobozokat, plédeket és egyebeket időről időre cseréljük! Ha az állatok pl. közös pincékben húzzák meg magukat, gondoskodjunk a rendszeres bolha-írtásról, stb.
 
Az általunk „patronált” állatok nyugalma rajtunk is múlhat! Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy embertársainkat ne zavarják a közterületeken élő cicák!